Pismo do Prezydenta w sprawie Gesto

Tylko dla osób zarejestrowanych pod imieniem i nazwiskiem.
Awatar użytkownika
Janusz Ławecki
Moderator
Imię: Janusz
Nazwisko: Ławecki
Miejscowość: Siemianowice Śląskie Hugo

Pismo do Prezydenta w sprawie Gesto

Post autor: Janusz Ławecki » 16:50, 22/lip/2020

Wysłałem do Prezydenta pismo w sprawie nielegalnego przetwarzania podkładów przez firmę Gesto.
Szanowny Panie Prezydencie

Zwracam się w imieniu mieszkańców z prośbą o niedopuszczenie do przetwarzania odpadów niebezpiecznych w postaci podkładów kolejowych, na terenie firmy Gesto Krzysztof Szczepaniak, ul. Mysłowicka 36, Siemianowice Śląskie

Aktualnie firma wystąpiła o wydanie decyzji środowiskowej na przetwarzanie tych podkładów. Mimo, iż nie posiada ani decyzji ani pozwolenia ani odpowiednich instalacji, firma ta nielegalnie mieli i składuje te podkłady na swoim terenie już od wielu miesięcy. W załączeniu przesyłam zdjęcia dokumentujące ten proceder oraz opracowania naukowe opisujące z jak toksycznym i niebezpiecznym odpadem mamy do czynienia.

W naszej ocenie wydanie decyzji pozytywnej firmir, która już dziś łamie prawo będzie szkodliwe dla mieszkańców i nie wrózy niczego dobrego na przyszłość.

Wnioskujemy również o wycofanie się z aktualnego projektu Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego znoszącego zakazy dla tego przedsięwzięcia.

Proszę o informację w trybie Ustawy o dostępie do informacji publicznej:
1. Kiedy do UM Siemianowice Śląskie wpłynęła informacja o nielegalnym przetwarzaniu podkładów kolejowych na terenie firmy Gesto?
2. Jakie zostały podjęte w tej sprawie czynności?
3. Jakie są wnioski i ustalenia z tych czynności (proszę o kopie tych dokumentów)

Z wyrazami szacunku
Prezes Stowarzyszenia
Wolni Mieszkańcy Siemianowic
Janusz Ławecki
tel. 510-939-498
Czekamy 14 dni na odpowiedź.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania do Prezydenta można je zapodać na tym forum. Pozdrawiam
Wszyscy mówią "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe"
A ja mówię: "czyń drugiemu to, co chciałbyś, żeby on uczynił tobie"
(największy ze wszystkich ludzi)

ODPOWIEDZ